Google obchody, hotely, lety a další služby budou ukazovat přesnější informace v EU

Google obchody, hotely, lety a další služby zobrazí přesnější informace a zároveň odstraní geoblokování na území EU.

EU byla v kontaktu s Google od roku 2021 a to ohledně lepší transparentnosti v oblasti online prvků. A vytvořit lepší soulad s unijními předpisy o geografickém blokování.

Obchod Google Play totiž umožňuje procházet i jiné verze a tedy z jiných zemích, kde jsou jiné aplikace než třeba v České republice. O této možnosti však mnohdy nikdo neví a proto Google souhlasil, že tuto možnost zviditelní. Google umožňuje změnit zemi pobytu a to jednou ročně a podle CPCN poručují předpisy o geografickém blokování na území EU.

Co se týče hardwaru, který můžete zakoupit na Google Store, tak zde Google přislíbil, že zobrazí určité podrobnosti, jako je doprava, právno na odstoupení a dostupnost opravy a servisu.

Pokud k plánování cest používáte Hotely a lety Google, tak i zde dojde na změny. Bylo matoucí, jestli jednáte přímo s Googlem nebo jiným subjektem a nyní tedy bude přesně zobrazeno, že Google je zprostředkovatelem.

Kdy však veškeré pravidla aplikuje do těchto služeb není jasné. Google však se vším souhlasil a CPCN bude muset na toto dohlížet.