OLED displeje vyzvaly starší LCD

Televizor s katodovým paprskem byl revoluční a přinesl vám tak nové obrazovky do domova. V takové situaci jste nemuseli chodit do kin sledovat film a mohli jste mít opravdový zážitek i z pohodlí domova. V posledních deseti let přišel masivní přestup z CRT k LCD displejů s tekutými krystaly, ale nyní je zde OLED – […]

Televizor s katodovým paprskem byl revoluční a přinesl vám tak nové obrazovky do domova. V takové situaci jste nemuseli chodit do kin sledovat film a mohli jste mít opravdový zážitek i z pohodlí domova. V posledních deseti let přišel masivní přestup z CRT k LCD displejů s tekutými krystaly, ale nyní je zde OLED – organickými emitujícími světly.

V průzkumu gsmarena.com vyplývá, že lidé dávají přednost k OLED. Vzhledem k tomu, že se jedná poměrně o novou technologií, tak tento typ zobrazení má jen málo telefonů. Samsung byl i v období, kdy byl 1.8 palcový OLED displej s rozlišením 128 x 128px. Počet telefonu od té doby s OLED displejem značně vzrostl, ale i přesto mají telefony z většiny LCD.

Graf OLED vs LCD

Graf OLED vs LCD

K dispozici je tedy graf, kde jde vidět pomalý vzestup OLED displejů od roku 2006. V roce 2013 nepřišlo na svět mnoho telefonu s displejem OLED.

Nejedná se však o počet prodaných telefonu v oblasti tohoto segmentu. Když si to tak vezmeme, tak Samsung Galaxy S a Note nebo Apple iPhone X má milióny prodaných kusů. Avšak LCD displeje jsou vždy levnější, proto je v telefonu většinou potkáte. Nicméně u high-end modelů jsou OLED.

Nicméně Samsung vládne trhu s OLED displeji, kdy ke konci roku 2015 má 95,8% podíl na trhu. LG se snaží zvyšovat své výrobní linky a Čínské společnosti se zase snaží spochybnit korejskou nadvládu se společností BOE (což jsou dodavatelé pro Honor V10 i Apple má zájem).

LCD vs SAMOLED

LCD vs SAMOLED

Budou mít ale všechny telefony OLED nebo nikoliv?

Není to nemožné, jelikož OLED displeje jsou tenčí a mají mnohem lepší čitelnost v případě, kdy na ně svítí slunce. Zároveň má úsporu energie a věrohodnost barev.

SAMOLED TFT LCD

SAMOLED TFT LCD