Vypnout reklamy

Pěstování angreštu na zahradě – co stojí za to pamatovat?

Vzhledem ke snadnému šlechtění a nutričním vlastnostem je angrešt velmi rozšířeným keřem, který si majitelé zahrad vybírají v polském klimatu. Zajímavé je, že angrešt lze konzumovat jak v konzervách, tak ihned po utržení keře. Angrešt je ceněn především díky vitamínům a minerálům. Dnes se mnoho zahrádkářů rozhodne vysadit si na zahradě keř angreštu. Jak se vysazují keře angreštu? Jaké další ovocné keře byste měli zasadit vedle angreštu?

Sazenice angreštu nejvyšší kvality

Nejdůležitější před zahájením procesu sázení angreštu je výběr té nejkvalitnější sazenice angreštu, díky které bude keř angreštu bujný a přinese dobrou úrodu. Sazenice angreštu by měly pocházet z příslušných školek a samotné sazenice by měly být staré jeden nebo maximálně dva roky. Stojí za to zajistit, aby sazenice angreštu měly správně vyvinutý kořenový systém. Samozřejmě je třeba na něj během přepravy pečlivě dohlížet. Pokud nelze sazenice angreštu vysadit okamžitě, je třeba je řádně uzemnit. Chcete-li najít nejlepší sazenice, stačí zadat do vyhledávače keř angreštu, zobrazí se výsledky vyhledávání a vybere se pro vás nejlepší varianta.

Kdy se doporučuje vysazovat angrešt?

Nejlepším obdobím roku pro výsadbu keře angreštu je bezesporu podzim. Angrešt se vyplatí vysadit na přelomu října a listopadu. Proč se tohle děje? Za prvé proto, že výsadba angreštu na podzim podpoří dobré přijetí řízků a jejich následné zakořenění. Výsadba angreštu na podzim se vyplatí na jaře prvními, lahodnými úrodami.

Příprava místa pro výsadbu angreštu

Keře angreštu vyžadují vhodný terén, kde mohou zesílit. Při výběru místa pro výsadbu keřů angreštu volte úrodnou, dobře propustnou, humózní půdu, nejlépe s mírně kyselým pH. Angrešt roste velmi dobře v úrodné hlinité půdě. Výsadba angreštu do země může způsobit v zimě zamrznutí kapající vody, což může vést k uhnívání kořenového systému, vymrznutí rostliny a jejímu úplnému zničení. Nejlépe plodí angrešt, když má přes den přístup slunečního světla a tepla. V takových podmínkách se cítí nejpohodlněji.

Jak zasadit angrešt?

Výsadba angreštu by neměla být náročná pro lidi, kteří se již museli potýkat s výsadbou jiných ovocných keřů. Sazenice angreštu by měly být zakopány o něco hlouběji, než vyrostly ve školce, ze které je máme. Nejlepší hloubka pro výsadbu angreštu bude jamka o 5-7 cm větší, než udává délka kořenů angreštu. Obvykle se jámy hloubí do hloubky asi 40 centimetrů. Před výsadbou se na dně jamky vyplatí nasypat hodnotnější a úrodnější půdu. Zajímavé je, že kolem angreštů je dobré půdu odplevelit a namulčovat.

Jak zalévat a pečovat o angrešt po výsadbě?

Proces zavlažování angreštového keře je velmi důležitý. Angrešt ihned po vysazení zalijte. Zapomenout nelze ani na správnou péči o angrešt. Hovoříme zde především o cyklickém zastřihávání keře.První podřez by měl být 10 cm nad zemí a měl by být proveden krátce po výsadbě angreštu. Pokud byl keř vysazen na podzim, první prořezávání by mělo být provedeno na jaře. V tomto ročním období byste také měli odstranit staré, zaschlé části rostliny, které jsou již odumřelé. Je také vhodné dodržovat pravidla stálého omezeného počtu výhonů, protože když vyrostou na hustou vzdálenost, dozrají, ale plody budou menší. Příliš vysoká hustota může vést k riziku pronikání parazitů do našich keřů. V případě jejich výskytu máme samozřejmě k dispozici četné, ekologické přípravky, které nám pomohou v boji se škůdci, kteří nám ničí keře angreštu.

Jaké další ovocné keře se vyplatí vysadit na zahradě?

Kromě kustovnice je velmi oblíbený i rozinkový keřík, jinak hřib. V barvě zralého pomeranče připomíná čínskou lucernu. Stojí za zmínku, že rozinky nejsou příliš náročné rostliny – https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Angrest/29. Preferují slunná, odlehlá místa. Nejlépe plodí na úrodné půdě. Rozinkový keř dává mimořádně barevné a dekorativní plody, které vypadají krásně při pečení. Ovoce navíc obsahuje spoustu vitamínů B, C, beta karoten, fosfor a cukry. Dalším návrhem pro výsadbu lahodného ovocného stromu na vaší zahradě je také rybíz. Angrešt v kombinaci s rybízem, například v zavařeninách, zaručí zajímavou chuť. Rybíz, podobně jako angrešt, nebo rozinky, můžeme přidat do koláčů a dalšího pečiva. Lehká kyselost umožňuje prolomit příliš intenzivní sladkost, když do těsta použijeme například šlehačku, smetanu nebo jiné podobné přísady.