Google bude požadovat, aby měly nové telefony s Android 11 oddělený systém pro rychlou aktualizaci

Android 11 požaduje po výrobcích, aby byly v telefonu dva oddíly pro systémy. S tím, že jeden je kopie toho druhého. Aktualizace se pak provádí v pozadí.

Google aktualizace

Určitě víte o projektu Treble, který mají většinou již nové telefony k dispozici, avšak není podmínkou, aby ho výrobci používali. Jedná se o projekt, který umožňuje rychlejší aktualizace systému.

Výrobci mobilních telefonu musí v telefonu aplikovat schéma A/B oddílu. To znamená, že každé zařízení bude mít dvě kopie důležitých souborů systému. Jeden bude aktivně využíván a druhý bude k dispozici pro případ aktualizace. V konečné fázi nebudeme muset čekat na obnovovací obrazovku, kdy se optimalizují veškeré aplikace.

Google aktualizace
Google aktualizace

Tento nápad s rozděleným oddílem je tady již nějakou dobu. Někteří již tyto myšlenku adaptují na své mobilní telefony Android, ale nejedná se o nic, co by je nutilo takto dělat, takže některé telefony to tímto způsobem nemají.

Nutnost A/B oddílu

Jedná se o to, že některé telefony mají projekt Treble. Nicméně od Android 11 nebo API úrovně 30, tak budou muset mít telefony rozdělené oddíly na A/B, aby dokázaly projít automatickým testem VTS a disponovat tak Android 11. Jenom ti, kteří testem projdou, tak obdrží Google Play služby a jejich certifikaci.

Google aktualizace
Google aktualizace

Nebudeme vás moc zatěžovat, jak to celé funguje. Zjednoduše řečeno se jedná o zrychlený proces aktualizace.

Systém a produkty jsou umístěny na jednom oddíle a následně naklonovaný na druhý oddíl. Jeden bude aktivně využíván a druhý oddíl se bude aktualizovat bez toho, aniž by se vypnul hlavní oddíl systému. Ve chvíli, kdy se aktualizace provede, tak se oddíly přehodí a bude aktivní ten s novým systémem.

Již bez optimalizací aplikací

To vše proběhne bez jakýchkoliv optimalizací nebo zbytečného zastavení systému při aktualizaci. V případě, že se aktualizace nepovede, tak stále máte možnost vrátit se zpět na starý systém, což nyní nebylo možné.

Zdroj