Huawei komunikuje s Aptoide aby nahradili Play Store

Huawei již hledá alternativu k aplikacím namísto Google Obchodu. Operační systém vyřešil svým vlastním, obchod Google alternativou. Problémem je odebrání licence ARM, kdy firma nemůže vyrábět své čipy Kirin.

Appgalery Huawei

V posledních dnech se Amerika snaží smlsnout na firmě Huawei. Započalo to odebráním licence Android pro další budoucí zařízení, následně byl Huawei odstraněn z beta programu Android Q a také odebraná licence na ARM design, který firma používá pro vývoj čipu Kirin.

Nicméně stále má firma 3 měsíce na to, aby tato omezení vstoupila v platnost a proto již firma buduje záložní plán, kdyby opravdu tento zákaz začal platit na plno. Huawei již požádal vývojáře aplikací, aby své aplikace začali vkládat do nové jejich aplikace App Galery. Huawei vlastní svůj obchod App Store, podobný jako má Samsung Galaxy Apps.

Appgalery Huawei
Appgalery Huawei

Před-nainstalovaná aplikace Huawei Appgallery

Aplikace App Gallery již přichází v telefonech jako před-nainstalovaná. Portugalská média již informovali, že Aptoide, což je open source alternativa Google Play obchodu, tak vyjednává vývoj alternativy s firmou Huawei. Aptoide je server, který nabízí přes 900 000 aplikací s více než 100 miliónu uživatelů.

Aptoide
Aptoide

Firma totiž nebude moci vydávat telefony s aplikacemi Google Play Services a tak musí najít alternativu. Zároveň pokud přijde o licenci Android, tak nebude moci používat Android systém, ale na to je firma připravená svým vlastním systémem.

Zdroj